isobetong

Segment

Arkiv

Revolutionerande saneringsteknik på BT-Kemi i Teckomatorp

Termisk rening av marken i Teckomatorp slutfördes med imponerande resultat, tack vare Isobetong®. Projektet, utfört på uppdrag av Geoserve, innebar uppvärmning av marken för att eliminera föroreningar från nedgrävda tunnor. Genom att marken värms upp till höga temperaturer avdunstar också föroreningarna. 
 
Systemet bygger på den unika termiska in situ-metoden, IT-DSP, där jorden värms upp till 300°C med hjälp av borrade värmebrunnar. Föroreningarna förångas med hjälp av värmen och sugs upp genom extraktionsbrunnar, för att sedan tas omhand i en avancerad reningsanläggning.  

Isobetong® har haft som uppgift att isolera ytan där man värmer upp marken för att förånga gifterna och på så sätt rensa marken från föroreningar. Konceptet är mycket sofistikerat och bygger på den absolut modernaste tekniken. Läs mer om tekniken på geoserve.se 

Isobetong® visade sig vara det överlägsna valet jämfört med traditionella alternativ. 

En av de största utmaningarna för projektet var att skapa ett tjockt isolerande skikt för att hantera de höga temperaturerna. Med 50 cm Isobetong®, följt av 5 cm skyddsbetong, lyckades teamet täcka en imponerande yta på 3500 kvadratmeter på endast 6 dagar. Detta skapade en robust och hållbar yta som möjliggjorde för maskiner att arbeta på området utan problem. 

Isobetong® visade sig vara det bästa valet jämfört med traditionella alternativ såsom skumbetong eller att transportera bort till deponi. Med en betydligt bättre isoleringsförmåga och mindre mängd cement resulterade inte bara i minskade kostnader utan även till en betydligt mer miljövänlig process, med färre transporter och mindre cementanvändning. 

  • Vi är otroligt stolta över resultatet av detta projekt och den positiva inverkan det har på både miljön och samhället, säger Göran Nilsson, VD och ISO-ingenjör på Antopus Concrete Solutions AB. Att kunna erbjuda en så effektiv och hållbar lösning för termisk rening är en stor prestation för oss och ett stort steg framåt för branschen. 

Med detta banbrytande projekt har Antopus Concrete Solutions AB visat sig vara en aktör att lita på. Med en kombination av effektivitet, hållbarhet och miljövänlighet är produkten Isobetong® en nyckelspelare i arbetet mot en renare och säkrare miljö. 

Dela den här artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler nyheter

blå stjärnan

Blå Stjärnan – snabbt och effektivt bygge tillsammans med Göteborgs Mark och Betong

På uppdrag av Göteborgs Mark och Betong har vi arbetat med grunden av det nya djursjukhuset i Mölndal. Sjukhuset omfattar en lokalarea på ca 7 000 kvm som kommer att erbjuda modern vård för hundar, katter, gnagare, reptiler och fåglar. Castellum bygger och förvaltar det nya djursjukhuset som kommer att innehålla avancerad medicinsk praktik där djurvälfärd och djurskydd är viktiga byggstenar. 

Läs mer »